woensdag 17 juni 2015

Nieuwe serie illustraties in MIT Technology Review

Ongetwijfeld geïnspireerd door de illustraties die Joost regelmatig maakt voor The New Yorker is hij gevraagd voor een serie illustraties verschenen bij een artikel van David Rotman in het MIT Technology Review.
In het artikel gaat het over de toenemende robotisering van de economie en de impact hiervan op werk. Wordt al het werk straks alleen nog maar gedaan door robots? Of is dat zwaar overdreven en verdwijnt er wel werk door robots en computers, maar komt daar ook ander werk voor in de plaats. Die verwachting wordt wel gewekt in het artikel, maar ook de vraag is wel of er genoeg werk zal overblijven.
Het is moeilijk in de toekomst te kijken. Je kunt zat voorbeelden noemen van arbeid die verdwijnt door automatisering. Anderzijds moest de koffiejuffrouw plaats maken voor de koffie 'machine', maar ondertussen willen we allemaal speciale koffie en floreren koffiebars zoals Starbucks, waar alles weer met mensenhanden wordt bereidt!
De toenemende welvaartskloof is alleen te dichten als we de winst van het inzetten van die automatisering eerlijk gaan verdelen (zodat we die lekkere koffie kunnen betalen). Vandaar de titel van het artikel 'Who will own the robots?'
Meer illustraties in het artikel. En dan schrijf ik dit alles luisterend naar 'I ain't no robot' van mijn favoriete Haarlemse band Gotcha, Back-To-The-Moon :-)

Geen opmerkingen: