dinsdag 30 mei 2017

10 jaar Joost Swarte Blog

Vandaag precies 10 jaar geleden ben ik begonnen met dit blog. Onder andere omdat Joost met zoveel verschillende dingen tegelijk bezig is en omdat het me mooi leek om een en ander op een rij te zetten. Een alleskunner op zijn vakgebied, iets waarin ik mezelf herken op mijn eigen vakgebied. En ook al plaats ik regelmatig over Joost zijn bezigheden, nog steeds is dit blog verre van compleet. Zo valt er altijd nog weer wat nieuws te ontdekken.
De andere reden was ook dat de website van Joost zelf helaas niet meer was dan een eenmalig overzicht in 2002. En hoewel er op de achtergrond wordt gewerkt aan een nieuwe site, tot op de dag van vandaag is die er nog niet, dus kan ik zeker nog even door.
Om nog eens terug te kijken en lezen, hieronder het leukste/beste artikel per jaar, wat mij betreft dan.

2007, 30 mei, een van de eerste 4 berichten, over tekeningen van Joost in The New Yorker gebaseerd op een andere bron van Joost Swarte nieuws, Moorsmagazine. Tekenen voor The New Yorker is een van de hoogtepunten voor een internationaal beroemd tekenaar die Joost is geworden.

2008, 27 december, de eerste keer dat ik bij Catawiki terecht kwam. Die site was toen pas net gestart en had slechts 61 items van Joost Swarte. Ondertussen is Catawiki internationaal groot geworden, meer van de veiling dan de catalogus, en zijn er 1044 items van Joost te vinden.

2009, 27 mei, het Hergé museum met interieur door Joost Swarte wordt geopend. Een grote eer natuurlijk om voor misschien wel 's werelds bekendste striptekenaar het museum te mogen inrichten.

2010, 27 mei. Sinds het begin in 1992 is Joost Swarte als een van de initiatiefnemers verbonden aan de Stripdagen in Haarlem, ondertussen de grootste in Europa. Een herinnering hier aan de dagen in 2010, waarin onder andere het boekje over het Johannes Enschede Hof wordt gepresenteerd.

2011, 21 september. In dit jaar publiceerde Joost weer eens een aantal echte strips in het blad Hollands Diep. Dat blad is allang ter ziele, de tekeningen van Joost blijven gelukkig bewaard.

2012, 10 september. Het jaar waarin Joost Swarte wordt beloond voor heel zijn oeuvre met de Marten Toonderprijs. In het bericht schreef ik wat naïef een opmerking over de afwezigheid van wijlen Peter Pontiac, waarover Peter me zelf op de vingers tikte, zie zijn reactie.

2013, 23 september. Het was even twijfelen tussen de presentatie van de Joost Swarte bril, maar het overlijden van Johannes van Dam dit jaar is belangrijker. Ze hebben in vele projecten samengewerkt waarbij culinaire escapades niet zoals gewoonlijk door foto's maar door passende tekeningen werden geïllustreerd.

2014, 26 november. Na vele aankondigingen, uitstellen en lang wachten werd nu dan eindelijk het glas-in-lood raam, dat de renovatie van de Bakenesserkerk moest afmaken, onthuld.

2015, 22 maart. In de trend van het verstrippen van literatuur doet Joost Swarte ook al een tijd mee. Uiteraard op zijn eigen manier, waarbij het geen echte stripboeken worden, maar meer uitgebreid geïllustreerde boeken. Dit jaar verscheen deel 4 door Joost ontworpen van schrijver/dichter Nescio, Mene Tekel.

2016, 11 maart.Vorig jaar gebeurde er veel bijzondere dingen, zoals de lancering van Scratches, het overlijden van Peter van Straaten en het live-tekenen (ipv live-bloggen) bij de Parade in Duitsland en het International Comix Festival in Luzern. Toch heb ik natuurlijk gekozen voor, het soort van vroegtijdige cadeau voor dit 10-jarig bestaan, mijn eigen Joost Swarte tekening, als achtergrond van dit blog. Bedankt nogmaals Joost!

2017, 5 februari. Naast mijn eigen kleine jubileum dit jaar ook een veel grotere, die van De Stijl. Getekende hoogtepunten van deze kunstbeweging door Joost Swarte in het boek 'En Toen De Stijl', een nu al veelgeprezen werk.

Ondertussen ruim 300 berichten over deze bijzondere man geschreven en ik hoop er nog velen te mogen toevoegen. Ik zou ooit nog eens willen beginnen aan een interview serie met fervente verzamelaars, over hun meest bijzondere items in hun collectie, misschien kan iemand daarbij helpen?
Een eervolle vermelding als laatste voor Archief De Klare Lijn, dat met tips over nieuws rond Joost kwam, maar ook een grote verzameling/archief in video's heeft omgezet. Veel meer dan op mijn Pinterest pagina te vinden zijn.


1 opmerking:

Peter Velter zei

Hoe je het doet, bij je drukke baan en gezin, is me een raadsel. Maar het resultaat spreekt voor zich, heel goed gedaan Mark, chapeau!