zaterdag 5 maart 2016

Eind april in Luzern is Joost de "Artist in Residence" van het Fumetto International Comix Festival

Het internationale comix festival Fumetto in Luzern, Zwitserland bestaat al 25 jaar en is met recht een internationaal festival. Zelfs de website is geheel (inclusief nieuwsberichten) drietalig. Ze richten zich puur op de artistieke kant en er is dus bijvoorbeeld geen stripbeurs. Het festival duurt maar liefst 9 dagen van 16 t/m 24 april en er komen meer dan 50.000 bezoekers.
Vanwege het jubileum verschijnt er een 'Fumetto kunst boek' met werk van ruim 40 kunstenaars, waaronder ook van Joost Swarte. Dit boek is middels crowdfunding tot stand gekomen, zie dit promo filmpje;
Ook is er een vrij serieuze ontwerp wedstrijd met als thema verleiding en hoe je die kunt weerstaan, of juist omarmen. Joost zit in de jury die eerst de beste 40-50 zal voorselecteren, die worden tentoongesteld, en op 16 april de prijzen zal uitreiken in 3 leeftijdscategorie├źn en voor het beste scenario. De prijzen zijn totaal 5000 Zwitserse franc (ruim €4.5000) in geld en hetzelfde bedrag in producten waard.
Maar nu wordt het pas echt interessant. Op zondag 24 april is er een interview met Joost en Remco Vlaanderen van Submarine Channels. Ze werkten al eerder samen voor het maken van de film Dutch Profiles in 2011, en zullen voor Fumetto samenwerken in verband met het volgende onderwerp.
Joost is namelijk de Artist in Residence van deze jubileum editie van het festival. De residentie is het 5-sterren Hotel Schweizerhof in Luzern. Hij sluit zich figuurlijk 9 dagen op in de hotel lobby om een strip te gaan tekenen. Daarbij is er iedere middag van 16.00-18.00 open atelier, dus ga vooral kijken! Het resultaat van zijn noeste arbeid zal dagelijks richting festival gestuurd en getoond worden, zodat je daar de strip als het ware kunt zien ontstaan. Daarvoor zal, vanuit de in het vorige punt al genoemde samenwerking, ook op video worden vastgelegd, hoe de strip ontstaat. Dit wordt een uniek project, waarvan we hopelijk allemaal later de resultaten kunnen zien.
Of natuurlijk even 850 km heen en weer om zelf te gaan kijken.

Geen opmerkingen: