zondag 5 mei 2024

Nieuwe Swarte expositie bij Galerie Martel in Parijs


Wie wél een tentoonstelling van Swarte zou willen bekijken zal iets verder moeten reizen dan naar Haarlem. Tijdens de Stripdagen Haarlem 2024, om precies te zijn van 17 mei tot 6 juli, is er een verkoopexpositie van Swarte bij Galerie Martel in Parijs. Het is daar al de derde expositie, na eerdere in 2012 en 2018, dus strak om de 6 jaar.

De tentoonstelling is opgehangen aan het nieuwe boek Biblio +Picto. Een lijst met tentoongestelde werken is op te vragen via e-mail. Op 16 en 17 mei is Joost daar zelf aanwezig voor de opening en een signeersessie. 

Een mooie beschrijving over Swarte uit het persbericht:

Achter zijn lach en glimlach blijft Swarte – cartoonist, illustrator, grafisch ontwerper, satiricus, auteur voor de jeugd, affichekunstenaar, striptekenaar, keramist, ontwerper, kortom een ​​kunstenaar in de volste zin van het woord – een activist voor visuele tekens, van print tot protestbanner. De doodstraf, apartheid, invallen op joden in Amsterdam en terroristische aanslagen hebben zijn libertaire visie gevoed. Trouw aan zijn waarden werkt hij ook veelvuldig voor de instelling, of beter gezegd de burger – denk aan zijn tekeningen die de wachtkamer van een ziekenhuis voor visueel gehandicapte kinderen versieren: eenvoudig en duidelijk, ze stellen jonge patiënten in staat hun beperking zelf te beoordelen. Werk in opdracht? Persoonlijke creatie? Maakt Swarte een verschil? “Ja, maar ik vind het fijn dat dat verschil altijd zo minimaal mogelijk is." Met het blote oog zullen zijn bewonderaars moeite hebben om onderscheid te maken tussen de twee categorieën.

Geen opmerkingen: