woensdag 3 augustus 2022

Joost Swarte 3 keer in Forty Tracks van Jan Donkers


Update 2:  hier het Facebook event voor de presentatie op 22 september, alwaar je welkom bent.

Update: een toelichting van Joost Swarte bij de twee tekeningen hieronder.

Concertobooks vroeg popjournalist en auteur Jan Donkers om een boek samen te stellen met zijn 40 beste levensliedjes. Toen de samenwerking met maar liefst 17 striptekenaars, die bij ieder liedje een tekening zouden maken, eraan gekoppeld werd, was Donkers snel om. Op 22 september verschijnt het boek Forty Tracks, dat nu al via vele boekhandels te reserveren is voor de adviesprijs van €29.99.

Het boek stond, nog zonder previews op Swarte's bijdragen, al aangekondigd in de catalogus 2022 van Concertobooks, met hierin over Donkers: "Jan Donkers (Amsterdam, 1943) is een Nederlandse popjournalist, radiomaker en schrijver. Eind jaren 60 was hij een van de grondleggers van de Nederlandse popjournalistiek en vanaf eind jaren 60 maakte hij talloze radioprogramma’s voor VPRO radio met nadruk op Amerikaanse rock, soul en blues. Hij werkte als journalist merendeels vanuit de Verenigde Staten en publiceerde meerdere essaybundels en romans."

De cover van het boek komt zoals hier te zien van de hand van Joost Swarte, die Donkers met 'scherpe gitaarpen' heeft neergezet. De lijst met 40 nummers zelf lijkt nog niet online te vinden, maar de 40 tekeningen wel. Die 17 tekenaars, met naast Joost Swarte bijvoorbeeld ook Robert Crumb, Peter van Dongen, Erik Kriek, Gerrit de Jager en Derf Backderf, deden in basis belangeloos mee aan dit project. Maar het resultaat mag er uiteraard zijn en om ze daar toch voor te belonen heeft Concertobooks een crowdfunding project opgezet via het platform voordekunst. Je kunt daarin kiezen om een willekeurig bedrag over te maken of voor een minimum bedrag ook een gesigneerd boek, een piĆ«zografie van een van de tekeningen of zelfs een aantal van de originelen te bemachtigen. 

Daarbij ook de originelen van Joost, van de cover en van de twee andere tekeningen die hij maakte bij twee liedjes. 

Update: de eerste tekening is niet zoals ik eerder schreef van de artiest Texas Tornado, maar van een heel andere artiest, zo vertelt Swarte: "De tekening Texas Tornado is een portret van Doug Sahm van het Sir Douglas Quintet. belangrijkste hit She Is About a Mover, als tune van het televisie programma Top Pop bij velen bekend. Doug Sahm speelde met veel Tex Mex prominenten, zoals o.a. Flaco Jimenez. Deze tekening maakte ik destijds voor de advertentie in muziekkrant Oor voor de platenzaak RAF in de Rijnstraat in Amsterdam. Voor iedere advertentie tekende ik het portret van een van mijn muziekhelden. In 1991 gebundeld in het boekje Vedettenparade."

 

"De andere tekening is recent. Het is een portret van een van mijn grote favorieten Jonathan Richman." Hier een song van deze vrolijke gitarist; Let Her Go Into the Darkness


Geen opmerkingen: