zondag 5 februari 2017

Joost Swarte tekent prentenboek "En Toen De Stijl" voor viering 100 jaar De Stijl


De kunstenaarsbeweging De Stijl bestaat 100 jaar in 2017. Het begon in 1917 met tijdschrift De Stijl opgericht door Theo van Doesburg. Ook andere beroemde kunstenaars als Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld behoorden tot wat van tijdschrift uitgroeide tot een geheel eigen kunststroming. Wikipedia biedt een goed overzicht van de rijke historie van deze club mensen.
Het gemeentemuseum in Den Haag heeft een grote collectie van meer dan 300 werken van Mondriaan. Voor het 100 jarig bestaan van De Stijl is nu een grote tentoonstelling ingericht in dit museum. Op ruim 14 plaatsen in Nederland zal dit jaar worden stilgestaan bij deze mijlpaal. Genoeg te zien dus, zoals ook in het Mondriaanhuis, in Drachten en het Kroller Muller
Om kunst ook voor kinderen interessant te maken heeft het gemeentemuseum de gewoonte een kinderkunstboek bij sommige tentoonstellingen te maken. Voor deze tentoonstelling hebben ze Joost Swarte gevraagd dit boek te maken. Zijn Klare Lijn sluit natuurlijk heel goed aan bij de strakke lijnen die je ook in veel De Stijl werk terugziet. Een uitgelezen kans dus, waar Joost de laatste 3 maanden ziel en zaligheid in heeft gestopt. Kinderen moeten in de tekeningen op zoek naar de rode kat, een bekende figuur van bijvoorbeeld ook de Krolse Katten kaarten. Het boek komt 11 februari uit en is nu vast te bestellen, bv bij bol, of dan te koop bij het gemeentemuseum natuurlijk. Hier vast een voorproefje van een aantal tekeningen.

Update 9-2-2017; Hier een lovende recensie uit het NRC "Leuker dan dit wordt kunstgeschiedenis niet."
Update 12-2-2017; In de Volkskrant bijlage Sir Edmund een artikel over Joost Swarte die culturele Avontuurles geeft. Wel naar aanleiding van het nieuwe boek, met als eerste Ko Verzuu met het ADO speelgoed, maar verder acht andere inspirators.
Op NPO 2 was zaterdagmiddag een reportage van de opening van de tentoonstelling in het gemeentemuseum door de koning. Vanaf 31:44 komt Joost aan het woord voor zo'n 3 minuten over zijn inspiratie vanuit De Stijl. In Swarte's eigen stijl mag groen wel mee doen, behalve in de tekening van Mondriaan hieronder natuurlijk.
Update 15-2-2017; De Volkskrant heeft van het artikel van afgelopen zaterdag een beeldverhaal (met bewegend beeld en geluid) gemaakt. In het Haarlems Dagblad gisteren ook een artikel.
Update 17-2-2017: Bij Boekhandel Atheneum in Haarlem gaat Joost op zondag 5 maart met Hans Janssen in gesprek over het boek en over De Stijl beweging. Hans Janssen schreef net een biografie over Piet Mondriaan.Update 26-2-2017: Het boek is deze week binnengekomen op nummer 45 van de CPNB bestseller lijst, het staat op nummer drie in de lijst beste vijf nieuwe boeken deze week van De Standaard , op 4 in de NRC Boeken Top-10, oa bij Atheneum (waar Joost op 5 maart zal spreken) en op nummer 10 in de Bol.com kinderboeken Top-10
Update 4-3-2017: promotiefilmpje door Kinderboekennieuws
Ko Verzuu in "En Toen De Stijl" by Joost Swarte

Piet Zwart in "En Toen De Stijl" by Joost Swarte

Theo van Doesburg in "En Toen De Stijl" by Joost Swarte

Theo van Doesburg visiting Bauhaus in "En Toen De Stijl" by Joost Swarte

Bart van der Leck in "En Toen De Stijl" by Joost Swarte

Vilmos Huszár in "En Toen De Stijl" by Joost Swarte
Piet Mondriaan in "En Toen De Stijl" by Joost Swarte

1 opmerking:

De Klare Lijn zei

PS: le corbusieris niet in En Nu DE Stijl opgenomen........eerder verschenen t.g.v. Trafic (galerie Champaka Brussel 2009)