zondag 19 februari 2017

Bruna zocht de abstractie op

Nog een icoon in de tekenwereld is vrijdag overleden, Dick Bruna, op de respectabele leeftijd van 89 jaar. Zijn tekenstijl is beduidend simpel en strak te noemen en sloot daardoor goed aan bij de tekenvoorkeur van Joost Swarte. Ze ontmoetten elkaar ruim 25 jaar geleden bij een gezamenlijke tentoonstelling. Voor de viering van 60 jaar Nijntje maakte Joost dit geïllustreerde beeld.

Vrijdag avond 17 februari mocht Swarte in Nieuwsuur zijn reactie geven op het overlijden en vooral het werk van Bruna. Daarin vergelijkt hij het onder andere met De Stijl, Mondriaan en Bruna kenden elkaar goed, en met Matisse, op wiens werk meerdere tekeningen van Bruna zijn gebaseerd. Meer die avond op de radio bij de NOS Met Het Oog Op Morgen (vanaf 14:50 tot 22;50) Hoe Bruna de kunst van het reduceren tot een kunst heeft verheven licht Joost hierin onder andere toe.

Ook in Trouw wordt Joost geciteerd in het artikel over Bruna; "Dick Bruna is een held. Ik ken geen tekenaar die met zo weinig middelen een beeld kan neerzetten dat toch zo vol is van betekenis"

Update; tekening van Joost Swarte bij overlijden Dick Bruna in Volkskrant 18-2-2017

Geen opmerkingen: