vrijdag 30 mei 2014

Opening tentoonstelling The New Yorker in Lukx

Dinsdagmiddag 27 mei was de opening van een tentoonstelling geheel gewijd aan Joost zijn werk voor het blad The New Yorker bij opticien Lukx (link voor meer foto's) in de Spekstraat in Haarlem. De tentoonstelling is natuurlijk te zien tijdens de Haarlems Stripdagen en hierna nog tot 7 juni. Er zijn zo'n 100 tekeningen en spots te zien die Joost in de laatste tien jaar heeft getekend voor het gerenommeerde kunst en cultuur tijdschrift The New Yorker. Zo ook deze tekening over de 8 MBTI typeringen, maar ook een aantal tekeningen die het blad zelf uiteindelijk niet gehaald; niet eerder getoond materiaal dus! Natuurlijk een bezoekje waard tijdens de Stripdagen, en mocht dat niet lukken is hier bij moors magazine, die een abonnement hebben op het blad, een heleboel materiaal te vinden ook.
De tentoonstelling werd door Joost kort maar krachtig geopend en hierna vooral ook luister bij gezet door Leon Giessen, alias Mondo Leone. Leon  zong 4 liedjes en opende met een liedje over Ben Wilson. Ook een grafisch kunstenaar, maar dan een schilder van miniaturen, op platgetrapte kauwgum.
De reden waarom Joost natuurlijk Leon had uitgenodigd was omdat Joost zo'n 8 jaar terug het liedje 'naakt en kaal' (en niet 'kaal en bloot' zoals ze bij de Stripdagen beweren :-( van Leon verstript heeft. Hoe dit destijds allemaal zo gekomen is verteld Leon
op zijn eigen komische wijze in dit tweede filmpje, natuurlijk gevolgd door het liedje zelf. Alles zeer goed ontvangen door het publiek en mooie start van deze tentoonstelling en de Stripdagen. De beloning voor Leon, een unieke tekening van Joost.
Tijdens de Stripdagen zal Joost zaterdag en zondag rond 15.30 een rondleiding verzorgen en komt Joost Zwagerman een lezing geven op zondag om 14.00 over het werk van Joost Swarte.
Hier nog een interview uit het Haarlems Dagblad van 30 mei over de tekening 'Seed wars', over het opslaan van oerzaden in een grot in Noorwegen.

Geen opmerkingen: