zaterdag 29 oktober 2022

The Proof of the Pudding


De nu 90-jarige architect Herman Hertzberger heeft altijd een lange termijn visie gehad op zijn ontwerpen. Het kantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn dat hij ontwierp in 1972 had als optie om later ook als woningen te kunnen worden omgebouwd. Maar nu staat het al jaren leeg en is die verbouwing nog niet gerealiseerd, terwijl dat toch 'the proof of the pudding' zou moeten zijn.

‘Het is van meet af aan het idee geweest dat die ruimte-eenheden geschikt zouden zijn voor een andere invulling. Dat is de gedachte van het structuralisme, dat je iets maakt wat zich leent om op verschillende manieren gebruikt te worden.’

Stichting JURA Film Theater & Debat maakte een documentaire over het leven van Hertzberger en over zijn poging om dit iconische gebouw, jarenlang een schoolvoorbeeld in de architectuur, te behouden. 

En Joost Swarte maakt deze tekening, als combinatie van de twee H's van Herman Hertzberger gecombineerd met het ontwerp van het gebouw en een aantal mensen die onderzoeken wat ze er toch mee moeten doen.

Geen opmerkingen: