donderdag 2 juni 2022

Opening tentoonstelling Teylers museum Ode aan het boek

Vandaag mocht ik bij de opening zijn van de tentoonstelling "Ode aan het boek" van Joost Swarte in het Teylers Museum in Haarlem (waarvoor dank). In het prentenkabinet van het museum is van 3 juni t/m 30 oktober deze tentoonstelling te zien met vele originele tekeningen en schetsen die Joost in de loop der jaren heeft gemaakt rond het thema boeken.

Deze tentoonstelling hing al sinds 1991 in de lucht volgens Joost, nu is het er eindelijk van gekomen. Het Teylers, het oudste museum van Nederland, is een bijzonder divers museum, met veel natuurhistorische schatten en zelfs de afgehakte top van de Mount Everest schijnt er te vinden te zijn. Het werk van Swarte valt dus zeker niet uit de toon.

Tijdens de opening gaf Joost, na een warm openingswoord van Scratchbooks directeur en oprichter Wiebe Mokken, zelf een ode aan het boek. Hieronder een korte video impressie met een aantal bijzondere boekwerken die Joost uit eigen collectie toelichtte. 

 


Gelukkig bleek ook eindelijk de geïllustreerde dubbel LP van Fay Lovski en Joost de eindstreep te hebben gehaald. Lovski speelde drie nummers voor de toehoorders, van Jopo in Mono, en van deze nieuwe Jopo in Mono XL.


 

Hieronder een klein voorproefje van tekeningen te zien in deze tentoonstelling, maar ga vooral zelf kijken tijdens de Stripdagen dit weekend, of later dit jaar.

In deze door Swarte samengestelde tentoonstelling zijn ontwerpen voor boekomslagen, bewegwijzering in een bibliotheek en allerlei andere grafische uitingen met boeken in de hoofdrol te zien. Het thema loopt als een rode draad door het oeuvre van Swarte en past ook goed bij Teylers Museum, waar een belangrijke collectie natuurhistorische boeken en tijdschriften uit de achttiende en negentiende eeuw wordt bewaard.


 





Geen opmerkingen: