zondag 19 december 2021

Onthulling glas in lood raam Oosterkerk, Hoorn

(video 17-12-'21 door YK63) 

Eindelijk was het dan zover, en het was het wachten inderdaad waard. Gister was ik zelf in Hoorn om het nieuwe glas in loodraam van Joost Swarte te bewonderen. Een enorm raam, 9,5 bij 3,5 meter opgebouwd uit 90 losse raampjes, op een prominente plek, het  'westtransept', in een kerk met een hele verzameling van verschillende glas in lood ramen. Veel van die ramen zijn ook 'gebrandschilderd', wat betekent dat een afbeelding op het glas is gebrand, waardoor ook de lichtinval in veel kerken vrij beperkt is. 

Bij de tekenstijl van Joost, met de bekende klare lijn, is dat brandschilderen niet nodig, want de lijnen van de tekening maakt Joost precies zo dat deze in lood kunnen worden uitgevoerd. Daardoor is er veel meer licht dat door alle kleuren in het raam naar binnen valt. 

In de kerk zelf was naast het raam ook een kleine expositie ingericht met schetsen en eerdere versie van de tekening, hieronder een impressie. De kerk met expositie blijft op bepaalde tijden ook in de lock down, nog wel toegankelijk. Ook waren er gisteren 2 korte films te zien over het tot stand komen van een het raam, waaronder een interview met Joost in zijn atelier in Haarlem. Wanneer deze online vind je ze hier uiteraard terug.

In 'Hier in Hoorn', het kwartaalblad van de gemeente ook een uitgebreid artikel waarin Joost toelichting geeft op alle elementen die je in de tekening terugziet, met van onder naar boven de historie van Hoorn weergegeven. Hier online in te zien vanaf pagina 33.  Ook in het Haarlems en Noord-Hollands dagblad een artikel over de onthulling van het raam, een 'Slinger van miniverhalen', op vrijdag 17 december. 

Daarnaast is er in het pop-up museum Expoost een verkoop expositie ingericht via Griffioen-Grafiek, waar naast oude werken ook 2 proeframen te zien waren. Helaas moet dit museum vanwege de nieuwe lockdown meteen weer dicht vandaag. Of het nog tussen 14 en 23 januari weer open gaat valt nog te bezien.Geen opmerkingen: