zaterdag 22 september 2018

Een ode aan de Beugel Chair

In de Elle Decoration, met dank aan Blendle, heeft Renske Schriemer een ode geschreven aan zowel Rietveld en zijn Beugelstoel, als aan de Klare Lijn van Joost Swarte.
Enerzijds wordt een stukje historie verteld over deze stoel met maar 3 onderdelen, die in de tekening van Joost door 3 Rietveld's in elkaar wordt gezet. Tegenwoordig wordt de stoel met 3D geprinte zitting geproduceerd door Cassina in Italië. Niet zomaar een meubelmaker, maar één die vergeten historische ontwerpen weer in de schijnwerpers zet en er een eigen museum op na houdt.
Anderzijds vertelt ze hoe het kan dat de artistiek directeur van Cassina, Gianluca Armento, op een dag bij Joost in Haarlem zat om het plan voor deze tekening te bespreken. Dat startte met een oude affiche van Joost uit de jaren 70 voor een stripwinkel in Genève. En het eindigde in deze nieuwe tekening/zeefdruk van Joost, waarover in mei al dit stond. Aangezien ik in de jaren 70 nog amper geboren was ontbreekt dat affiche in mijn collectie. Misschien gaat het over deze tekening, hier op een plastic tasje, maar misschien dat iemand een beter idee heeft?

Geen opmerkingen: