woensdag 4 november 2015

Nieuwe Asterix aanleiding voor inventarisatie Europese stripmarkt in het FD

De lancering van de nieuwe Asterix & Obelix is aanleiding voor een aantal artikelen in het Financieel Dagblad over de stripmarkt deze week. Die nieuwe Asterix, de Papyrus van Caesar genaamd, is door nieuwe impuls bij schrijven, tekenaar en uitgever wel goed ontvangen door de recensenten in Frankrijk, in tegenstelling tot de laatste uitgaven ervoor, na het overlijden van de oorspronkelijke tekenaar en schrijver.
In dit eerste artikel (€) wordt de achtergrond achter de totstandkoming van de nieuwe Asterix uitgediept. Daarnaast wordt ingegaan op de situatie in Frankrijk (overproductie), BelgiĆ« (Vlamingen lezen minder dan Walen) en Spanje (met als bekendste serie Paling & Ko).
In een aanvulling (geen €) op dit artikel wordt doorgegaan op de situatie van de Nederlandse stripcultuur. Een Groningse hoogleraar, Rudi de Vries, deed hier een aantal jaren terug onderzoek naar en vond onder andere dat een Waalse consument gemiddeld 40 meer uitgeeft aan stripboeken dan een Nederlander. Geen wonder dat veel stripspeciaalzaken het hier moeilijk hebben.
Wel wordt in dit artikel melding gemaakt van de nieuwe uitgeverij Scratch van Swarte, Joustra en Mokken.


Geen opmerkingen: