zondag 27 september 2015

Cover Vrij Nederland; Het boek is dood, lang leve het boek

Weer schittert op de cover van Vrij Nederland een tekening van Joost. Eerder in 2012 ging het over economisch herstel (dat toen echter niet doorzette) nu over boeken, een favoriet thema voor Joost. Hij maakte eerder ook voor VN een portret van schrijver Arnon Grunberg

De coverstory is geschreven door uitgever Joost Nijsen, die vertelt hoe hij op onderzoek uitging in New York en tot de conclusie kwam dat het papieren boek een mooie toekomst tegemoet gaat. Uitgevers zien daar een serieus herstel in de markt voor gedrukte boeken en verklaren dit, en het klinkt haast ouderwets, door een soort tegenbeweging weg uit het digitale leven. Het artikel is bijvoorbeeld voorzien van foto's van slapende mensen, met een boek nog in de hand. Daarnaast is het uitgeversvak verandert. Zo is er bijvoorbeeld meer ruimte voor kleine uitgevers die juist dankzij het digitale tijdperk makkelijker een groot publiek kunnen trekken. Een optimistisch verhaal dus en goed nieuws voor de boekenlezer.
Maar dat wist Joost Swarte natuurlijk al, getuige de serie tekeningen "Lezen brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe".

Geen opmerkingen: