zaterdag 29 augustus 2015

Joost met Daan Botlek bij Pakhuis de Zwijger

Zoals eerder aangekondigd was Joost afgelopen woensdag in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Het eerste uur gaf Joost een eigen presentatie. Over mensen die hem inspireren. Uitvinders als Gabriel Voisin (o.a. vliegtuig en auto's), Robert J. Lang (origami expert), Powel Crosley (radioquiz en ook auto's), Art Fry (Post It's) en Paul Hefting (postzegels). En over zijn eigen werk en aanpak, zoals voor The New Yorker. En hoewel moderator Jörgen Tjon a Fong in zijn introductie zocht naar een titel geeft Joost later aan dat hij het niet zo heeft met etiketten op zijn werk. Dat bekrachtigde hij vervolgens met allerlei andere vormen in zijn werk en dat van andere tekenaars en kunstenaars.

Na zijn introductie draaide de avond om het werk van Daan Botlek. Joost kwam via een van de mensen die bij hem op het atelier werkt met Daan in aanraking en vroeg hem vast een van de proef of fake covers voor Scratches te maken. Vanavond ontmoeten ze elkaar voor het eerst in levende lijven en bespreken ze hoe het werk van Daan aan alle 6 kenmerken van De Klare Lijn voldoet. Schilderen is voor hem meer een ingrediënt van het eindproduct; een foto, en niet het kunstwerk zelf. Veel schilderingen en tekeningen zijn namelijk op of van vergankelijk materiaal. Daan vertelt hoe de ontwikkeling in zijn werk is gegroeid en de invloed van Escher.

Op de laatste vraag over een droom project voor de komende vijf jaar hintte Joost naar de mogelijkheid voor een vervolg strip op pakjes sigaretten, maar gezien de huidige tijdsgeest en anti rookbeleid zal het zijn andere droom worden, gewoon weer een strip maken.

De hele avond is opgenomen en hier terug te zien;


Dutch Masters #1: Joost Swarte ontmoet Daan Botlek from Pakhuis de Zwijger on Vimeo.

Geen opmerkingen: