maandag 3 januari 2011

Bijna compleet


Binnenkort zal een nieuw verzamelwerk verschijnen in 5 talen, Nederlands, Frans, Engels, Italiaans en Spaans. Omdat het onmogelijk is het gehele werk in 1 boek compleet te krijgen heeft het ook deze passende titel.
Het zal uitkomen bij Oog & Blik, maar hier is er nog niets over te vinden, hier wel bijvoorbeeld.
Dat het in de winkel nog niet is te krijgen is niet verbazend. In een uitgebreid artikel in de oudjaars bijlage van het Haarlems Dagblad van 31 december vertelt hij dat om dit mogelijk te maken, en om zijn archief voor de toekomst zeker te stellen, alles moest worden gedigitaliseerd. Dat was helaas niet gewoon even de boel onder de scanner leggen. De 'film' waarop alles stond voor de drukkers om mee te werken waren helaas ook niet meer van voldoende kwaliteit na in sommige gevallen t
ientallen jaren. Alles moest dus met de hand opnieuw worden samengesteld vanaf de 4 kleurendruk originelen (zwart, cyaan, geel en magenta) waarbij de mengkleur steeds in percentages moest worden vastgesteld. Een paar uur werk per pagina!
Dus dat kost tijd, een paar jaar, maar samen met een assistent is dat nu wel gelukt en Joost is in zijn nopjes met het resultaat, dat vaak beter werd dan het origineel.
Het boek wordt thematisch ingericht, niet op tijd, zodat bijvoorbeeld Jopo de Pojo, die al een paar jaar mee gaat, juist in een tijdsbeeld wordt geplaatst. Heel benieuwd naar het resultaat in het boek!

Ik weet niet of dit een deel van het resultaat is, maar in ieder geval kun je bij Comik sinds een tijdje ook dagelijks de verrichtingen van Katoen & Pinbal volgen.

Geen opmerkingen: