zondag 16 februari 2020

Mis geen talent

Vandaag is een goed moment om, met grote trots, deze nieuwe Joost Swarte tekening te onthullen. Het voelt in ieder geval voor mij als een cadeau (op mijn verjaardag vandaag) dat Joost de omslag voor het boek wilde maken dat ik samen met Marleen Deleu schreef.
Het boek heet 'Mis geen talent, loods je organisatie de nieuwe realiteit van werk binnen'. De titel in een kenmerkende Joost Swarte typografie. De ondertitel heeft Joost verwerkt als de rook uit de stoomboot. Die boot wordt bestuurd door de schipper, als metafoor voor de ceo/directeur van de organisatie. En om die organisatie op de stroom naar de toekomst te loodsen zijn mensen nodig. Verschillende mensen met verschillende talenten. Mensen die flexibeler willen werken, in tijd, plaats en contractvorm, om dat werk beter in hun leven in te passen, de nieuwe realiteit van werk.

Voor deze cover heeft Joost zich laten inspireren door de film Fitzcaraldo, waar een bezeten operaliefhebber op een rivierstomer een 'onmogelijke' droom najaagt. De boot moet onder andere over een heuvel heen, waar hij de hele lokale bevolking voor inschakelt. Zie de trailer.

Het boek heb ik met Marleen geschreven omdat we allebei zien dat de arbeidsmarkt flexibeler wordt en organisaties daar niet goed mee omgaan (zie de recente freelancer 'staking' bij het NRC). We gaan bewust niet in op de maatschappelijke en politieke discussies rond flexwerkers, maar richten ons op de organisaties die extern talent inzetten. De toegevoegde waarde van externen in een organisatie, in kennis, kunde, creativiteit, onafhankelijke mening en innovativiteit, wordt vaak nog ontkend, zeker als de HR afdeling (met de H van Humans) nog 'personeelszaken' heet.
Het boek is net sinds dit weekend te koop op Managementboek, bijna ook bij bol en al bij de Vlaamse uitgever die Keure. Meer over het boek zelf;
Wanneer organisaties groter worden, komen er meer regels, meer staffuncties en meer processen. En opeens ontstaat ook een tweedeling: een fundamenteel verschil in omgaan met vaste medewerkers en iedereen met een flexibel contract. Eigen medewerkers en ingehuurd talent zitten hierdoor binnen de organisatie in gescheiden eco-systemen, jarenlang zo in stand gehouden voor allerlei redenen. Door de snel groeiende flexibilisering en globalisering van de arbeidsmarkt en de toenemende dynamiek bij organisaties zelf ontstaat nu een kantelpunt. Vast werk wordt meer flexibel en flexibel werk is idealiter wat meer vast.  

Succesvolle organisaties in deze moderne, dynamische arbeidsmarkt benutten deze trends als kansen om steeds het juiste talent aan boord te hebben en zeker geen talent te missen. Dit boek geeft directies en hr-managers een visie hoe om te gaan met elke beschikbare vorm van talent in de nieuwe realiteit van werk, en biedt een handleiding om Integraal Talent Beheer (ITB) aan te pakken vanaf de onderzoeksfase, het ontwikkelen van het concept tot aan het doorvoeren van de verandering in proces, mens en technologie. Het goede nieuws is dat de verschillen tussen vaste en flexibele talenten helemaal niet zo groot zijn en dat veel processen en technologie makkelijk gelijk getrokken kunnen worden. 

Geen opmerkingen: