dinsdag 2 mei 2017

Bij 3999 Humo's een terugblik, met ook Joost Swarte aan het woord

In Nederland komt de Veronica gids er het dichts bij in de buurt, want het Belgische Humo is veel meer dan alleen een radio en TV-gids. Serieuze journalisten komen met serieuze artikelen die zelfs ooit een minister tot ontslag dwong. De geschiedenis van het blad start in 1936 en is ondertussen deze week toe aan editie 3999. In het kader van die mijlpaal onder andere een quiz voor de grootste Humofiel en een terugblik met de meest memorabele Humo-figuranten, waartoe zij ook Joost Swarte toe rekenen.
In een kort interview vertelt Joost hoe hij in de jaren '80 en begin '90 veel voor het blad heeft getekend en zelfs een tijdje in Brussel woonde om dichter bij het vuur te zitten. Daarin ook de uitleg van bijgaande cover, hoewel de tekening natuurlijk zelf ook al veel uitlegt.
24 van de covers die Joost destijds maakte heeft Joost in de jaren '90 in 6 portfolio's van ieder 4 zeefdrukken apart uitgegeven. Bijgaande cover staat daar niet tussen, dus er zal zeker nog meer werk zijn dat in Humo stond van Joost. Ik heb daar wel naar gezocht, maar niet gevonden vooralsnog; een Humo archief op de eigen site ontbreekt, op Pinterest hebben ze vrij snel hun cover kanaal gestopt. Weet iemand dit covers overzicht te vinden?

Update 24-5; Bij het 3000-ste nummer maakte Joost deze tekening (met dank aan Galerie De Klare Lijn). En de horde naar de 4000-ste is dus gelukt ondertussen.


Geen opmerkingen: