maandag 17 oktober 2016

Scratches nu te verkrijgen, veel publiciteit!

Brecht Vandenbroucke
Afgelopen vrijdag was de lancering van Scratches in The American Bookstore in Amsterdam. Hieronder een kleine impressie van de avond.
Na het artikel in de Volkskrant besteedt ook het NRC aandacht aan het nieuwe blad in een uitgebreid artikel deze vrijdag. Swarte vertelt hier enerzijds over de inhoud en de tekenaars in het blad en anderzijds openhartig over de financiering. Helaas laat Nederland het in de strip subsidie hoek ten opzichte van onze zuiderburen ruimschoots afweten. In Elsevier vandaag een uitgebreide recensie van het blad door Peter ter Mors die duidelijk vrijdag ook aanwezig was.

Later die avond, na twaalven zelfs, gaf Joost nog een interview op VPRO's radioprogramma Nooit Meer Slapen . Het interview duurt ongeveer 25 minuten en volgt na een eerder interview bij NMS, direct na de aanslag op Charlie Hebdo. Naast informatie over Scratches, die al op andere plekken te lezen viel, gaat presentator Pieter van der Wielen dieper in op de vraag of het klopt dat juist strips met 'anti-helden' veel sympathie en enthousiasme opwekken, zoals Jopo de Pojo, Guust Flater, Cowboy Henk. Joost bevestigt dat wel en noemt Jopo, ook weer in zijn nieuwe strip in Scratches, een schlemiel die zich toch niet van de wijs laat brengen. Van der Wielen vraagt ook of de verzamelwoede van Jopo in de Scratches strip niet ook auto-biografisch is? Dat klopt inderdaad, bevestigd Joost, omdat ook hij veel verzameld en soms wel spijt heeft van die verzamelwoede. Anderzijds verkoopt Joost, net als veel andere tekenaars, ondertussen juist ook zijn eigen originelen om de inkomsten stroom op gang te houden. Een zekere tegenstelling zit daar wel in.
Genoeg geschreven nu, tijd om Scratches van voor tot achter helemaal door te lezen. Veel bijzondere tekeningen heb ik al gezien en vele meesterwerken, kunst zeg maar, zeker de binnenflap van George Bohle.
Update 19-10;

  • Breed interview in Der Tagespiegel waarin inspirator Winsor McCay wordt aangehaald en verder in grote stappen het levensverhaal tot aan Frankfurt deze week wordt doorlopen.
  • En een uitgebreid interview in het Amerikaanse The Comics Journal. Vooral over Scratches en hoe Spiegelman, Ware en David B. erin kwamen. Ook twee aankondigingen voor nieuwe werken; Een overzicht van gepubliceerd, maar ook ongepubliceerd werk voor The New Yorker, van wel 120 pagina's! En een kinderboek, waarin een kat langs alle kunstenaars gaat van De Stijl beweging, die in 2017 al 100 jaar bestaat.
  • Hier een recensie op Gestript.be met weinig nieuwigheden.
  • En een vermelding bij Michael Minneboo
  • Op 13 november van 16-18 uur, treed Joost aan bij de Schuurshow, een culturele talkshow in de Toneelschuur in Haarlem. 
Update 27-10; hier nog een recensie uit de Jouster courant, uit Joure
Update 2-11; hier de recensie in Het Parool 'Jopo de Pojo mét iPhone'


Geen opmerkingen: