zaterdag 23 november 2013

Raam Bakenesserkerk onthult bij opening Stripdagen op 31 mei 2014

De steiger staat nog klaar
om het raam te plaatsen
Tijdens de Tiende Stripdagen Haarlem, volgend jaar op 31 mei en 1 juni, zal het langverwachte glas in loodraam van Joost Swarte worden onthuld. Het raam komt boven de hoofdingang van de kerk en hiermee komt het gehele glas-in-lood project in deze kerk tot voltooiing. Al 2 jaar zijn de andere 5 ramen, zie illustratie hieronder, door 5 andere Haarlemse striptekenaars te bewonderen in deze kerk.
bij de opening van het festival in de Bakenesserkerk

Deze tiende editie wordt de laatste voor Joost Pollmann, de creatief directeur, die dit jaar rond de thema's 'De Eerste Wereldoorlog' en 'De Nieuwe Garde' al veel materiaal heeft zeker gesteld. Een belangrijke bijdrage vormt het werk over de Eerste Wereldoorlog van Jacques Tardi uit de jaren '60 . De huisstijl voor deze editie is ontworpen door Typex. In het Haarlems Dagblad van vandaag een uitgebreid interview met Joost Pollmann over dit op twee na (Angouleme en Barcelona) grootste stripfestival van Europa.
Update 15-1-2014; Hier nog een stuk uit de HRLM met Martin Busker, de projectmanager van de gemeente die met veel passie dit soort mooie projecten met een historische waarde een extra duw geeft. Het raam toont een steur, aal en meerval, die vroeger het Spaarne bevolkten. Stapels rode schoenen, die verwijzen naar de pelgrims van weleer. En drie kerken van Haarlem in een verticale driedeling. 

Update 6-3-2014; De huidige ramen en ook het raam van Joost zal gemaakt worden door glas-in-loodatelier Schmit in Haarlem

Geen opmerkingen: