zondag 2 september 2012

Voorbereidingen uitreiking Marten Toonderprijs EN een nieuwe bril

Komend weekend krijgt Joost Swarte dus de Marten Toonderprijs. In aanloop hiernaartoe was Joost afgelopen donderdagavond te gast op Radio 1 bij Casa Luna, Nathan Vecht. Luister hier naar het hele uur radio dat uiteraard ingaat op de prijs, maar ook over zijn indrukwekkende atelier, Jopo en over zijn grootste werk, de Toneelschuur. Maar gelukkig, pensioen bestaat bij Joost al niet meer zegt ie, dus we kunnen voorlopig nog genieten van nieuwe werken van Joost.
Update 7-9; Daarnaast was hij dinsdag 4-9 te horen zijn bij Kunststof op radio 1 met Jellie Brouwer. Begint wel weer over 'het bos', maar hij vertelt ook hoe hij zijn eigen bril heeft ontworpen met de bevestiging van de pootjes als aanhalingstekens, want een bril gebruik je toch ook vaak om te lezen; weer een voorwerp opnieuw uitgevonden door Joost. (close up uit foto Robin Schouten, Eppo, zie onder). De bril is begin volgend jaar verkrijgbaar bij Lukx in Haarlem, Bloemendaal of Heemstede. Het interview gaat verder in op Joost zijn manier van werken, met name de uitgebreide voorbereidingen met onderzoek naar ontstaansgeschiedenis en gebruik van zijn onderwerp voordat hij start met een ontwerp. Ook over het nieuwe glas in loodraam voor de Bakenneserkerk legt Joost uit welke onderwerpen hij in zijn ontwerp zal gebruiken. Hier nog een artikel uit 'de Haarlemmer' over het raam. Goed interview!

Ook is nu het dubbel boekje met de meest recente tekeningen en strips vanaf 2004, waaronder bv deze tekening Tussen de Ruggen die in het NRC is verschenen. Je ziet Joost ook eigenlijk zo zelf zitten in zijn grote boekenkast. Verder opvallend in beide boekjes 2 pagina's met voornamelijk overgetrokken tekeningen vanuit juist de beginjaren van allerlei voorbeeld tekenaars waarmee Joost op zoek ging naar zijn eigen stijl.

Update 7-9; Meer (foto's) over Joost zijn kast in Eppo nr 18 en hier

1 opmerking:

Robin Schouten zei

Hallo Mark,

In Eppo Stripblad nr. 18 staat nu de Boekenkast van Joost Swarte. Voor meer info: http://incognito-comics.blogspot.nl/2012/09/eppo-18-boekenkast-van-joost-swarte.html


Groet,
Robin Schouten