zondag 13 maart 2011

Poster Februaristaking 2011


Dit jaar maakte Joost voor de herdenking op 25 februari 2011 van de Februaristaking in 1941 de affiche.

Het is een collage met een aantal belangrijke elementen van de Februaristaking. ,,In eerste instantie het wegkijken van stadgenoten, toen de Joden werden opgepakt en afgevoerd. Maar anderzijds de stakingsoproep, met daarop in grote letters driemaal het woord Staakt!!! En verder een tram uit die tijd, omdat het allemaal begon met het trampersoneel dat weigerde uit te rijden. Verder een Jodenster, omdat het immers ging om een specifieke groep Amsterdammer die het moesten ontgelden. En natuurlijk een tekening van de Dokwerker, als symbool van verzet’’, aldus Swarte.

Hij benadrukt daarmee hoe belangrijk het is dat mensen van zich laten horen als ze het ergens niet mee eens zijn en vervolgens ook tot actie overgaan.

,,Dat is de les die je kunt leren van de geschiedenis. Dat maakt die herdenking zo belangrijk.’’

Eerder gebruikte Joost deze gelegenheid ook al om zich voor 1 van de 12 borden in het Joost Swarte huis in de Jordaan te laten inspireren. Daarop lijkt eerder de trein richting Duitsland te staan dan de tram op de nieuwe affiche, maar verder natuurlijk wel de Jodenster en prikkeldraad met een groot rood kruis als teken om te stoppen, om voor deze praktijken te staken .Geen opmerkingen: